Düşük: Abortus

11.07.2023
429
Düşük: Abortus

Tanım: Hamileliğin ilk 20 haftası içinde, 500 gramdan az cenin veya fetüs ve eklerinin tamamının veya bir kısmının uterus kavitesi dışına atılması vakasına abortus denilmektedir 1977 …

Tanım:
Hamileliğin ilk 20 haftası içinde, 500 gramdan az cenin veya fetüs ve eklerinin tamamının veya bir kısmının uterus kavitesi dışına atılması vakasına abortus denilmektedir 1977 Dünya Sağlık Teşkilatı belirlemesi. Kısaca, 20. hamilelik haftasından evvel rastgele bir sebeple hamileliğin sonlanmasına abortus düşük ismi verilir. İlk 12 hafta içinde oluşan düşükler erken düşük, 13.-20. haftalar arası oluşanlar da geç düşük ismini alır.
veya başak bir tanımla Hamileliğin 20. haftası bitirilmeden evvel ya da bebek 500 gramlık ağırlığa ulaşmadan evvel rastgele bir sebeple hamileliğin bitmesine düşük ismi verilir.

Hamileliğin legal hudutlar içerisinde istek üzerine aile tasarılaması emeliyle sonlandırılmasına legal tahliye, başka bir sebeple anne adayının sağlık gidişatının hamileliğin devamına izin vermemesi, bebekte hayatla bağdaşmayan anomaliler olması veya can vermiş olması sonlandırılmasına ise tıbbi tahliye ismi verilir.

Hamileliğin sağlıklı ilerleyebilmesi için bir hayli koşul uygun olmalıdır. Natürel ki ilk koşul bebeğin sağlıklı olmasıdır. Daha sonra bebeğin sihrime ve büyümesini sürdürebileceği “yuva” konforlu, sağlıklı olmalıdır. Son olarak, hasarlı dış faktörler ile karşılaşma önlenmelidir.

Bebeğin sağlıklı olması;
genetik parolasının bayağı olması, rahim içine düzgün bir biçimde yerleşmesine bağlıdır. Genetik parola bozukluğu kromozomal anormallik, erken hamilelik kayıplarının ehemmiyetli bir çoğunluğunun sebebidir. Bu vaziyet, tabiatın bir korunma mekanizması olarak da açıklanabilir. Zati hayatla bağdaşmayacak sağlıksız hamilelik mahsulü, erken safhada kaybedilmektedir. Geç hamilelik kayıpları ise genellikle, genetik bozukluktan ziyade rahim ve rahim kanalının yapısal bozukluklarına bağlıdır. Bu yapısal bozuklukların başlıcaları; servikal yetmezlik, rahim duvarı yapışkanlıkları ve rahim içi anatomik bozukluklarıdır.

Anembriyonik hamilelik anembriyonik=cenin olmayan başka bir deyişle “boş” hamilelik; ingilizce=blighted ovum

Yapılan ultrasonda hamilelik haftasına göre cenin görülmesi gerekirken, ceninin görülememesi gidişatıdır. Ceninin abdominal karından yapılan ultrasonografide takriben 6 haftalıkken, vajinal ultrasonografide ise takriben 5.5 haftalıkken görülememesi gidişatında anembriyonik hamilelik düşünülür Ancak hamilelik haftası değerlendirmesi yapılırken son adet tarihi baz alındığında oluşabilecek yanılgılar sebebiyle geç yumurtlama gibi, haftaya bağlı yorum çok dikkatli yapılmalıdır. Hamilelik kesesi bu gidişatta haftasına uygun büyüklükte olabileceği gibi, sıradandan büyük ya da minik olabilir. Cenin hamileliğin erken safhasında alttaki anlatılacak sebeplerden birine bağlı olarak can vermiş ve rezorbe olarak “eriyerek” görülmez hale gelmiş, ya da baştan beri hiç büyümemiştir. Hamilelik hormonları muhakkak bir müddet daha tesirli olmaya devam eder ve muhakkak bir müddet sonra vasati 1 hafta içinde hamileliğin düşükle sonuçlanması beklenir.

Anembriyonik hamilelik tanısının kesin olduğu gidişatlarda tıbbi tahliye uygulanmalıdır. Kuşkuda kalınan gidişatlarda ikişer gün aralıklarla tercihan vajinal ultrasonografide hamilelik kesesinin gelişmesi izlenebilir ve /veya beta HCG kıymetlerinin bayağı çoğalıp çoğalmadığı incelenebilir beta HCG bu yarıyılda 48 saatte bir takribî iki katına çıkar ve hamilelik kesesi günde vasati 1.2 milimetre gelişir. Hamilelik kesesinin gelişmemesi, küçülmesi veya gerekenden yavaş gelişmesi gidişatında yeniden anembriyonik hamilelik tanısı konarak hamilelik sonlandırılmalıdır.
Geç hamilelik kayıpları genellikle, genetik bozukluktan ziyade rahim ve rahim kanalının yapısal bozukluklarına bağlıdır. Bu yapısal bozuklukların başlıcaları; servikal yetmezlik, rahim duvarı yapışkanlıkları ve rahim içi anatomik bozukluklarıdır.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.