Burun tıkanıklığı, ritmi bozuyor tansiyonu etkiliyor

23.01.2023
939
Burun tıkanıklığı, ritmi bozuyor tansiyonu etkiliyor

Minik bir problem gibi görünen burun tıklanıklığı başta kalp ve akciğer olmak üzere pek çok uzva hasar veriyor. Kronik Burun Tıkanıklığı ciddi sağlık meselelerine yol açarak …

Minik bir problem gibi görünen burun tıklanıklığı başta kalp ve akciğer olmak üzere pek çok uzva hasar veriyor.

Kronik Burun Tıkanıklığı ciddi sağlık meselelerine yol açarak yaşam niteliğini düşürüyor. Baş sızımızın ya da sabahları nedeni de burun tıkanıklığı olabilir. Bu vaziyetin ne kadar farkındayız? Burun tıkanıklığını ne derece önem vermeliyiz?

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal mevzuya ait açıklama yaptı.

Baykal, “Gün içinde burundan geçen hava ölçüyü takribî 10.000 litredir. Çocuk veya yetişkin hemen herkes zaman zaman burun tıkanıklığı meseleyi yaşayabilir. Çoğu zaman burun tıkanıklığı ciddiye alınmaz ve geçici çözümlerle halledilmeye çalışılır. Oysa kronik burun tıkanıklığı uykusuzluk ve bitkinlik gibi yaşam niteliğini düşüren meselelere neden olurken, uzun vadede ise kalp gelişmesi gibi çok daha ciddi problemlere yol açabilir” dedi.

RİTİM BOZUKLUĞUNA YOL AÇIYOR
Baykal, “soğuk algınlığı veya sinüzit gibi hastalıklar geçici süreli burun tıkanıklığı oluşturabilir ama bu vaziyet mesele oluşturmaz. Burun iç kısım çarpıklığı başka bir deyişle deviasyon yada burun etlerinin gelişmesi gibi nedenlerle oluşan kronik burun tıkanıklığı ise uzun yarıyılda oksijen eksikliğine neden olarak bedeni negatif tesirler. Akciğerlerimize yeteri kadar pak hava gitmeyince oksijen-karbondioksid metamorfozu etkilenir, kanımız dokulara beceriksiz oksijen götürür ve zamanla dokularda zarar büyür. Nitelikli uyku yatamayan birey de bitkinlik ve konsantrasyon eforluğu büyür, yüksek tansiyonu takiben kalp de ritim bozukluğu başlar ve bir vakit sonra kalp gelişir” diye ifade etti.

HORLAMA EHEMMİYETLİ BİR PROBLEMDİR
Açıklamada, “kronik burun tıkanıklığı olan hastalardaki en ehemmiyetli bulgulardan birisi de horlamadır ve şahıs sabah uyandığında ağzında kuruluk hissi oluşur. Burun iç kısım çarpıklığı deviasyon genellikle travma sonrası büyüyen burun orta ayrılmasının çarpıklığı vaziyetidir. Hamilelikte anne karnında dahi, bebeğin dönme hareketleri esnasında burun travmaya maruz kalabilir, doğum sırasında ve çocukluk yarıyılındaki darbelerde deviasyon gelişiminde rol oynar.

Her deviasyon burun tıkanıklığına yol açmaz. Cemiyette burun eti olarak öğrenilen konka ismini verdiğimiz burun için yapıların şişmesi de oldukça sık tesadüfülen kronik burun tıkanıklığı nedenlerindendir. Bayanlarda adet yarıyıllarında ve hamilelikte yaşanan hormonal metamorfozlarda burun etlerinin şişmesine yol açtığı” belirtildi.

ARALIKSIZ ALERJİ EHEMMİYETLİDİR
Baykal, “kronik burun tıkanıklığının nedenleri arasında aralıksız alerjiler de ehemmiyetli bir yer yakalamaktadır. Özellikle alerjik zemine sahip hastalarda büyüyen polip gibi yapılar burnu tamamen tıkayabilir. Burun tıkanıklığı burnu tahriş eden her türlü maddeye karşı neticeyi de oluşabilir. En sık görüleni tütün dumanıdır. Bazı hastalar zaferli bir burun operasyonu geçirseler bile sigara içmeye devam ettikleri sürece bütün olarak hafifleyemezler. Olağandışı nedenlerden birisi de gastroözofajeal reflü hastalığı GERD dır ki; rehabilitasyon da kesinlikle mide asidinin genize kadar kaçması önlenmelidir” diye belirtti.

OPERASYON TEHLİKE OLMAKTAN ÇIKTI
Baykal, “şayet burun tıkanıklığının nedeni deviasyon ise tek çözüm operasyondur. Kemik ve kıkırdak çarpıklığı düzenlendiği takdirde soluk meseleyi düzelir. Artık oldukça konforlu ve rahat biçimde burun operasyonlarını asıllaştırabiliyoruz. Sanırım burun operasyonlarını korkulan bir işlem olmaktan çıkardıkSık yineleyen sinüzit hücumlarında ise öncelikle ilaç rehabilitasyonu ile cerahati kurutup, sonrasında deviasyon, konka bülloza gibi anatomik problemleri operasyonla hallediyoruz” diye kaydoldu.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.