Bağırsak kanserini utanç tetikliyor

17.05.2023
542
Bağırsak kanserini utanç tetikliyor

Hastalık büyümeden önlenebilmesine rağmen hastalar rehabilitasyona yaklaşmıyor. Kalın bağırsak kanserinin hastalık büyümeden önlenebilen bir kanser cinsi olmasına karşın, hastaların çoğunun makattan yapılan testi “namus sorunu” olarak …

tedavi
Hastalık büyümeden önlenebilmesine rağmen hastalar rehabilitasyona yaklaşmıyor.
Kalın bağırsak kanserinin hastalık büyümeden önlenebilen bir kanser cinsi olmasına karşın, hastaların çoğunun makattan yapılan testi “namus sorunu” olarak gördükleri için doktora ileri düzeyde müracaat ettikleri belirtildi.

Özel bir sağlık kurumunun Kalın Bağırsak Hastalıkları Tanı ve Rehabilitasyon Merkezi Mesulü Prof. Dr. Ayhan Kuzu, gelişmiş ülkelerde her sene Mart ayında kalın bağırsak kanseriyle alakalı bilinçlendirme çalışmaları yürütüldüğünü söyledi. Türkiye’de de bu kanser cinsiyle alakalı ulusun bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Kuzu, mesulü bulunduğu merkezde bu güzergahta çalışma yürüttüklerini söyledi.

İnsan bedeninde görülen öbür kanserlerden değişik olarak kalın bağırsak kanserinde erken tanıyla bütün şifa elde edilmesinin muhtemel olduğunu kaydolan Kuzu, “Daha da ihtiyatlısı, kalın bağırsak kanseri önlenebilen bir hastalıktır” dedi. Kalın bağırsak kanserinin ülkede hem kadın hem de erkekte sık görülen bir kanser cinsi olduğunu anlatan Kuzu, hastalığın kadında meme, erkekte ise akciğer kanserinden sonra görülme sıklığı azami kanser cinsi olduğuna işaret etti. Kuzu, kalın bağırsaktaki “polip” denilen yaradılışların kanserli yapıya dönüşmemesi için bunların arınılmasının çok ehemmiyetli olduğunu ifade ederek, şunları kaydoldu:
“Tüm bedeni kaplayan ten gibi kalın bağırsağın da içini örten bir katman vardır. Bu katmanı oluşturan hücrelerin artması neticeyi büyüyen ve bağırsak kanalı içine doğru gelişen kabartı ve şişliklere polip denir. Bu polipler zaman içinde gelişirler ve kimilerinde kanserleşme ortaya çıkar. Bu başkalaşım 8-10 seneyi bulur. Her polip kanserleşmez ama hangi polibin kanserleşeceğini bağırsaktan çıkarmadan kavramak muhtemel değildir. Bu sebeple poliplerin kalın bağırsaktan çıkarılarak araştırılmaları gerekir. Kalın bağırsak kanserlerinin yüzde 90’ından aşırısı polip tabanında büyüdüğü için bunların bakımsızlık edilmemesi gerekir.”

50 yaşın üzerindekilerle ailesinde bağırsak kanseri veya polibi bulunanların yanı gizeme, ülseratif kolit, crohn hastalığı, meme, yumurtalık ve rahim kanseri olanların yüksek tehlike grubuna girdiğini belirten Kuzu, “Kalın bağırsak kanserinin büyümesi, ancak tehlike grubundakilerin taranmasıyla önlenebilir” diye konuştu.

TARAMA TESTLERİ ŞİKAYET YOKKEN YAPILMALI
Çoğu kalın bağırsak polibinin bulgu vermediğini, bunların kalın bağırsağın radyolojik veya endoskopik araştırılması sırasında kazara bulunduğunu bildiren Kuzu, şunları söyledi:
“Tarama testleri hiç bir şikayet yokken, her şey bayağıyken yapılmalıdır. Kalın bağırsak polip ve kanserleri, çoğu kere iyice gelişene kadar bulgu vermez. Tarama usulü, bulgusu olmayan bir hastada kalın bağırsak kanserine dönüşebilecek bir hastalığı ortaya koymak için yapılan bir veya daha fazla testi kapsar. Tarama usullerinin öncelikli emeli, kanser büyümeden evvel poliplerin tespiti ve çıkarılmasıdır. Böylece kanser gelişimi önlenmiş olur.”

Tarama testlerinin dışkıda saklı kan testi, sigmoidoskopi/kolonoskopi, bağırsak filmi ve sanal kolonoskopiyi içerdiğini ifade eden Kuzu, “Ülkemizde makattan yapılan tarama testi namus sorunu olarak görülüyor. Bu sebeple hastaların yüzde 95’i bundan sakındıkları için ileri düzeyde doktora müracaat etiyor. Test yaptırmaktan utanmayın, kalın bağırsak kanserinden korunun” diye konuştu.

ERKEN TANIYLA REHABİLİTASYON EDİLEBİLİR
Kalın bağırsak kanserinin erken tanıyla bütün olarak rehabilitasyon edilebildiğini vurgulayan Kuzu, “Erken düzeyde tutulan kalın bağırsak kanserinin rehabilitasyonunda yalnızca cerrahi müdahale yeterliyken, ileri aşamadaki kalın bağırsak kanserinin rehabilitasyonunda cerrahi müdahaleye ek olarak ilaç rehabilitasyonu kemoterapi ve ışın rehabilitasyonu radyoterapi gerekebilir” dedi.

Anadolu Ajansı

Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=60562&cat=220&dt=2008/03/11

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.