Biyonik gözün babaları Türkiye’de

24.03.2023
731
Biyonik gözün babaları Türkiye’de

İşte insanları karanlıktan kurtaracak son on senenin en büyük buluşu İnsanları karanlıktan kurtarmanın hayalini kuran bilimadamları, biyonik gözü yarattı. Bu yöntem sayesinde, bazı görme özürlüler ışıkla …

biyonik
İşte insanları karanlıktan kurtaracak son on senenin en büyük buluşu

İnsanları karanlıktan kurtarmanın hayalini kuran bilimadamları, biyonik gözü yarattı. Bu yöntem sayesinde, bazı görme özürlüler ışıkla tanışmayı muvaffak oldu. Biyonik gözün babası sayılan iki bilimadamı, yarın saat 15.00′te Swissotel’de mevzuyla alakalı bir sempozyum tertip edecek…..

Son 10 senenin en büyük buluşlarından biri olarak kabul edilen ‘biyonik göz’nam babaları Prof. Dr. Makato Tamai ve Doç. Dr. Rajat Agrawal Türkiye’ye geliyor. Yarın saat 15.00′te Swissotel’de bir sempozyum tertip edecek olan ikili; Türkiye’deki hastalara hayatları süresince hiç görmeyen insanların görmesini sağlayan biyonik gözle alakalı bilgiler verecek. İsteyen herkesin katılabileceği sempozyumda, âmâlar için Braille Abecesi’yle konferans anekdotları da dağıtılacak.

42 MİLYON ÂMÂ VAR!
Dünya Göz Sağlık Kurumu tarafından tertip edilen sempozyumun konuşmacılarından Prof. Dr. Makato Tamai, Japonya’daki Tohoku Üniversitesi’nde gen transferi ile yine görmeyi sağlamak için çalışmalar yapıyor. Doç. Dr. Rajat Agrawal ise; Los Angeles’taki Güney Kaliforniya Üniversitesi’ne bağlı olarak hizmet veren Doheny Göz Enstitüsü’nde yapay ağ tabaka implant proje direktörü olarak çalışıyor. Dünyadaki görme manili 42 milyon insanı, biyonik göz mevzusundaki çalışmalar yakından ilgilendiriyor. Bu mevzudaki ilk deneysel çalışmalar 50 sene evvel yapıldı. Son 10 yıldır da insanlar üzerinde sınamalar yapılıyor. Sağırlıkta kullanılan duyma aygıtlarındaki yöntemin bir eşi aracılığıyla, ağ tabaka takmaları geliştirilmeye çalışılıyor. Ağ Tabaka takmalarının bir çeşidi olan yapay silikon ağ tabaka uygulaması, Amerika’da tavuk karası hastalığı sebebiyle âmâ olan 40-70 yaş arasındaki 8′i erkek 2′si kadın toplam 10 hastaya Dr. Chow tarafından uygulanmış. İlk neticeler ümit vermiş ve hastaların görme hüneri çoğalmış.

NETİCELER İYİ!
İlk uygulaması 3 sene evvel yapılan yapay silikon ağ tabaka operasyonlarında, görme çoğalışı operasyondan bir ay sonra saptanmış. 6 ayla bir sene arasında hafif görme sağlanmış. Hafif görüntü elde etmek dahi büyük ehemmiyet taşıyor. Zira ışığı fark edebilmek dahi, hastanın hayat niteliğini arttıyor. Biyonik göz uygulanan bir hasta, operasyon evveli göremediği elini artık seçebildiğini ve evinin içindeki eşyaları fark edebildiğini söylemiş. Başka bir hasta ise, operasyon sonrası oğlunu basketbol oynarken görebildiğini dile getirmiş.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Âmâ olan bir bireyin görme oranının yüzde 5 seviyesine çıkması dahi çok ehemmiyetli. Ancak yapay görmenin, bireyin yaşam niteliğinde ne gibi bir başkalaşıma yol açabileceği hâlâ tıp dünyası tarafından tartışılıyor. Yapay görmeyi sağlayan yöntemlerin amacı; hastanın kitap okumasını, televizyon izlemesini, araba kullanmasını ya da tek başına dışarıya çıkabilmesini sağlamak. Âmâlığın rehabilitasyonunda bu yöntemlerin yerleşmesi azıcık zaman alacak gibi görünüyor. Ancak tıp dünyası, tüm bu maksatlara erişebilmek icin vargücüyle çalışmayı sürdürüyor.

Günaydın

Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=78850&cat=220&dt=2008/06/06

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.