Etimesgut ’a, palyatif bakım merkezi

20.03.2021
Etimesgut ’a, palyatif bakım merkezi

Sağlık Bakan Dayanakçısı Muhammet Güven, Ankara ’nın en büyük ikinci palyatif bakım merkezinin açılışını asıllaştırdı.Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet verecek, Ankara ’nın en büyük ikinci palyatif bakım merkezi merasimle açıldı.

Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet verecek, Ankara ’nın en büyük ikinci palyatif bakım merkezi merasimle açıldı. Açılış merasimine Sağlık Bakanı Dayanakçısı Muhammet Güven, Ankara Milletvekili Hacı Turan, Ankara Vali Dayanakçısı İsmail Küreci, Etimesgut İlçe Belediye Başkanı Enver Demirel, Etimesgut Kaymakamı İzzettin Sevgili, Kamu Sağlık Kurumuları Genel Müdür Dayanakçısı Mehmet Köş, Ankara Şehir Sağlık Müdürü Mehmet Gülüm, şehirdeki sağlık idareyicileri ile sağlık kurumu personeli katıldı.
24 yatağa sahip palyatif bakım merkezinde hastalara rehabilitasyon süreçlerinde anestezi uzmanı, ruh ve asap hastalıkları uzmanı, fizik rehabilitasyon ve rehabilitasyon uzmanı hekimler, nutrisyon takımı, sosyal hizmet uzmanı, psikolog, fizybitkierapist, hemşire, din vazifelisi ve hasta bakıcılar eşlik edecek.
Açılış merasiminin ardından konuşan Bakan Dayanakçısı Güven, Türkiye ’de son senelerde kaliteli sağlık hizmetlerinin oldukça büyüdüğüne dikkat toplayarak, “Bunlardan bir iki misal verecek olursak, konutta bakım hizmetleri son senelerde giderek yaygınlaşmaya başladı. Türkiye genelinde çok rakamda hastaya evinde sağlık hizmeti sunma imkânı oldu. Sağlık Kurumuna gelemeyen veya sağlık kurumuna gelmesine gerek olmayan ama konutta da sağlık hizmeti alması gereken hastalara bu biçimde sağlık hizmeti veriyoruz” dedi.
“Türkiye ’de palyatif bakım yatağı 5 binin üzerine çıktı”
Palyatif bakım merkezlerinin ehemmiyetine dikkat toplayan Bakan Dayanakçısı Güven, Sağlık Bakanlığı olarak bu merkezleri son senelerde yaygınlaştırdıklarını anlattı Güven, Türkiye ’de palyatif bakım yatağı rakamının 5 binin üzerine çıktığına dikkat toplayarak, “Özellikle yoğun bakımda uyuması gerekmeyen, yoğun bakımdan fayda göremeyecek ama olağan muayenehanelerde veya evine de gidemeyecek olan hastaların bakımının, rehabilitasyonunun yapılması bir kısmının da belki evine taburcu edilmesi ya da muayenehanelere uyur hale getirilmesi emeliyle palyatif bakım hizmetlerini sunmaya başladık” dedi.
“Ankara ’da palyatif bakım yatağı rakamı 249 ’a yükseldi”
Bakan Dayanakçısı Muhammet Güven, Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet verecek palyatif bakım merkezinin 24 yatağa sahip olduğunu belirterek, bu merkezle beraber Ankara ’da bu alandaki yatak rakamının 249 ’a yükseldiğini kaydoldu. Bakan Dayanakçısı Güven, “Palyatif bakım merkezleri yoğun bakım yataklarının daha faydalı kullanılması, konutta hastalarına bakamayacak olan veya bakılamayacak vaziyette olan hastaların rehabilitasyonunun sürdürülmesi anlamında milletimize büyük bir hizmet olarak ortaya çıkıyor” diye konuştu.
Ankara Etimesgut ilçesinde palyatif bakım merkezine gereksinim dinlendiğini dile getiren Bakan Dayanakçısı Güven, merkezin açılışı ile beraber bu alandaki gereksinime yanıt verileceğini vurguladı. Bakan Dayanakçısı Güven, “Hastalarımız buradan istifade etmeye başlayacaklar. Ben Etimesgut Palyatif Bakım Merkezi ’nin hem şehrimize hem ülkemize hem de insanımıza hayırlı olmasını diliyorum. Tüm dostlarda tekerrür teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.
“Kültürümüze uyan bir palyatif manasıyla hareket ediyoruz”
Ankara Şehir Sağlık Müdürü Gülüm de sağlık alanında Ankara ulusuna sunulan hizmetlerin niteliğini çoğaldırmak için 7 gün 24 saat çalıştıklarını belirterek, palyatif servislerin yalnızca hastanın rehabilitasyonunu yapan merkezler olmadığına dikkat çekti. Şehir Sağlık Müdürü Gülüm, şunları söyledi:
“Hasta yakınlarının da sosyal anlamda desteklenmesi emeliyle yapılıyor. Palyatif bakım dünyada uygulanan bir sistem. Biz de dünya standartlarında, kültürümüze uyan bir palyatif anlamı ile hareket ediyoruz. Palyatif servislerde rehabilitasyon ve bakımının devamını sağlatmak emeliyle bakanlığımız çok ehemmiyetli bir adım attı. Ankara ’da şu an kamu sağlık kurumularında 249 palyatif yatağımız var. Merkezimiz yurttaşlarımıza hayırlı olsun.”
Açılış merasiminin ardından Bakan Dayanakçısı Güven, birliktesiki kurulla beraber Palyatif Bakım Merkezi ’nde rehabilitasyon gören hastaları ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti. Bilim adamları son noktayı koydu! Günde 2 defa yerseniz…İlk uçuşunu ikinci yaşamına yaptıSamsun Üniversitesi kan verdi