Horlayanlar dikkat

04.11.2023
222
Horlayanlar dikkat

Sinüzit ağrısını başka şeylerle karıştırmayın. Beyin tümörünüz olabilir. Hastada özellikle tutulan alana göre alında, burun kökünde, yanakta ve göz arkalarında dolgunluk hissi ile beraber zonklayıcı tarzda …

Sinüzit ağrısını başka şeylerle karıştırmayın. Beyin tümörünüz olabilir.
Hastada özellikle tutulan alana göre alında, burun kökünde, yanakta ve göz arkalarında dolgunluk hissi ile beraber zonklayıcı tarzda baş ağrısı oluşuyor. Ağrı baş hareketleri ve başı öne eğmekle artar ve bazen çok şiddetli olabiliyor. Bazen özellikle altta yatan hazırlayıcı sebeplere bağlı olarak sinüzit şikayetleri uzayarak kronik bir sürece girebiliyor. Bu durumda şiddetli baş ağrıları yerine sinsi ve sürekli ağrı, dolgunluk ve burun tıkanıklığı izleniyor. Nadir de olsa tedavi edilemeyen sinüzitler ilerleyerek; göz etrafında apse ve kemik enfeksiyonuna, kan yoluyla kafa içine yayılarak menenjit, beyin apsesine, genize olan akıntının etkisi ile orta kulak enfeksiyonu, tonsillit, bronşit ve zatürre gibi enfeksiyonlara yol açabiliyor.

Hastalığa kimler daha yatkın ?
>> Nezle ve gribin sık tekrarlanması
>> Nezlenin hemen sinüzite çevirmesi
>> Kişide alerji olması ve bağışıklık sistemindeki eksiklikler
>> Burun iç yapısındaki eğrilikler
>> Sürekli burun tıkanıklığı ve horlama olması

TEDAVİ YOLLARI
En son çare ameliyat
Tedavide akut sinüzitte geniş etkili ve güçlü antibiyotikler, burun damlaları, analjezikler, antihistaminikler ve dekonjestanlar kullanılmalı ve iyileşme radyolojik olarak takip edilmelidir.
İlaç tedavisine rağmen düzelmeyen ve sinüzitin kronikleştiği hastalarda ise sinüs drenajının sağlanması amacıyla cerrahi girişimler planlanabiliyor
Sık sinüzit atakları geçiren hastalarda altta yatan sebeple mücadele edilmeli ve burun içi anatomisini bozan yapılar düzeltilmelidir.
Çocuk hastalarda kronikleşmenin az görülmesi ve gelişmekte olan vucut kemik ve kıkırdak yapının etkilenmemesi amacıyla bu tür cerrahi girişimlere çok nadiren ihtiyaç duyulur.
İleri yaş gruplarındaki hastaların kışa girerken yaptırdıkları grip aşılarının kısmi koruyuculuk sağlayarak sinüzit ataklarının azaltılmasında katkı yaptığı bildirilmektedir.

Türkiye

Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=59356&cat=220&dt=2008/03/05

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.