Islak mayoyla oturmayın

04.05.2023
576
Islak mayoyla oturmayın

Tatilinizin zehir olmasını istemiyorsanız bu ihtarlara kulak verin. Yeditepe Üniversitesi Cildiye Ana Bilim Dalı Öğretim Abonesi Doç. Dr. Emel Erkek, yaz aylarında artan kasık bölgesi mantar …

Tatilinizin zehir olmasını istemiyorsanız bu ihtarlara kulak verin.

Yeditepe Üniversitesi Cildiye Ana Bilim Dalı Öğretim Abonesi Doç. Dr. Emel Erkek, yaz aylarında artan kasık bölgesi mantar enfeksiyonundan korunmak için ıslak mayoyla oturulmaması gerektiğini bildirdi.

Emel Erkek, yaptığı yazılı açıklamada, daha çok yaz aylarında görülen mantar hastalığının sıcak, ıslak, nemli, terli ve kapalı beden bölgelerinde oluştuğunu,bu sebeple deniz veya havuzdan sonra ıslak mayoların en kısa müddette çıkarılması, başkasına ait terlik, havlu gibi eşyaların da kullanılmaması gerektiğini belirtti.

Erkek, mantar enfeksiyonlarının ayak parmak aralarında beyaz veya kızarık, kepekli, çatlak, makûs kokulu yamalarla, ayak tabanlarında su kabarcıklarıyla, kasıklarda yarımay biçiminde kepekli, kızarık veya kahverengi yamalarla, tırnaklarda ise renk ve biçim bozukluğuyla kendini gösterdiğini vurguladı.

Kaşıntının, tırnak hariç tüm mantar enfeksiyonlarının en ehemmiyetli bulgusu olduğuna işaret eden Erkek, en sık ayaklarda görülen mantar enfeksiyonlarının, tendeki keratini dağılan enzimler üreten mantar cinsleri tarafından oluşturulduğunu kaydoldu.
mantarların varlıklarını sürdürebilmek için nebat, hayvan veya insanları enfekte etmek zorunda olduklarını ifade eden Emel Erkek, şu bilgileri verdi:

”Yaz aylarında artan kasık bölgesi mantar enfeksiyonundan korunmak için ıslak mayoyla oturulmamalı. Bu cins mantarlar tabiatta, toprakta, hayvanlarda ve insanlarda bulunur. Bu odaklarla dolaysız veya indirekt temasla mantar, tendeki bir yara-sıyrık-çatlaktan içeri girebilir ve üç hafta içinde enfeksiyon oluşabilir. Mantarların tende enfeksiyon yaratabilmeleri için sadece tene temas etmeleri yeterli olmaz. Tende uygun civarı bulmaları lüzumludur. Ayrıca genetik yatkınlık, alerjik bünye, şeker hastalığı, bağışıklık sisteminin rastgele bir biçimde baskılanması mantar enfeksiyonlarına neden olabilir. Mantarlar enfekte hastalardan yerlere dökülen kepeklerde iki seneden fazla yaşayabilir. Bu sebeple banyolarda, duşlarda, soyunma odalarında, iskele, şezlong ve havuzlarda birey kendisine ait havlu ve terliği kullanmalıdır.”

Anadolu Ajansı

Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=89995&cat=220&dt=2008/08/07

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.