Medipol’den açıklama

28.02.2023
Medipol’den açıklama

Medipol Sağlık Grubu, Göztepe’deki arazileriyle alakalı iddialara cevap verdi. 5-6 Aralık 2007 tarihli bazı gazetelerde, işletmemizi ve idare heyeti başkanımız Fahrettin Koca’yı, haksız yere itham eden …

Medipol Sağlık Grubu, Göztepe’deki arazileriyle alakalı iddialara cevap verdi.

5-6 Aralık 2007 tarihli bazı gazetelerde, işletmemizi ve idare heyeti başkanımız Fahrettin Koca’yı, haksız yere itham eden iddialar kapsayan bazı haberler yayınlanmıştır.

Bu gerçek değil iddia ve haberlerle alakalı olarak, siz sayın basın üyelerinin ve kamuoyunun aydınlatılması gerekli görülmektedir.

1- Göztepe’deki arsa, emlak aidatına temel rayiç bedelin bütün beş katı bedelle satın alınmıştır :
Haberde, Üsküdar Belediyesi’nin bölge için tanımladığı Emlak Aidatı’ne temel rayiç bedel, satın alma tutarı olarak yansıtılmakta ve doğru bilgi aktarılmasına karşın bunda ısrar edilmektedir. Oysa, taşınmaz “SAĞLIK KURULUŞU YAPMAK ve İSDİHDAM” koşulu ve bütün beş katı bedelle, -10 milyon Yeni Türk Lirası nin üzerinde bir bedelle- asıllaştırılmıştır.

2- Satış, -KOŞULLU BİR SATIŞTIR –
Arsa, 15 milyon dolarlık sağlık yatırımı ve 150 şahsiyet istihdam koşuluyla satılmıştır.

Arsa satışı, hem 15 milyon dolarlık sağlık yatırımı hem de 150 şahsiyet istihdam koşuluyla yapılmış, bunun dışında, altından geçen İSKİ isale hatları ve kollektörleri sebebiyle 1/3’lük kısmıyla alakalı yapılaşma maniyi tapuya şerh edilmiştir. Ayrıca, üstünden geçen yüksek gerilim hatları sebebiyle yüksek yapılaşmaya da ergonomik değildir. Dolayısıyla, yapılan koşullu satışa ait tüm takdiyatlar ve şerhler konulmuştur.

Söz mevzusu arsa daha evvel yapılaşma dışında değildi ki, satın almadan sonra yapılaşma izni alınmış olsun !

Söz mevzusu arsa üzerinde yapılan tasarruf, bir yeşil alanın veya parkın yapılaşmaya ergonomik hale getirilmesi değil, satış koşulu ve sağlık mevzuatı gereği, yapılaşmanın, “özel sağlık alanı”na tadili biçimindedir.

3- Esenlerdeki taşınmaz Karayolları’ndan değil kişiden satın alınmıştır. Dolayısıyla, haberlerde buna ait yer alan tüm iddialar reel dışıdır.
Esenler’de üzerinde bina bulunan taşınmaz nasıl “tarla” oldu ?
Sağlık Kurumu yapılmak üzere Esenler’de satın alınan mal, tarla değil, daha evvel işletme merkezi ve tekstil atölyesi olarak ticari kullanımda olan bir binadır. Bu sebeple, haberlerde yer alan “tarla” vasıflandırması anlaşılır gibi değildir.

Ticari alan, mevzuat gereği özel sağlık alanına dönüştürülmüştür:
Ticari alanın mevzuat gereği sağlık alanına çevrilmesinin, değer kazandırmak şöyle dursun, taşınmaza değer kaybettireceği ve pazarını daraltacağının öğrenilmemesi muhtemel değildir.

Ancak şu var ki, bir yapıyı sağlık kurumu olarak faaliyete geçirmeden evvel, alakalı mercilerden ruhsat alınmasının temel koşulu, sağlık alanı istikametindeki tadilattır. Bizim gayretimiz, bir sağlık alanını rant getirisi yüksek ticari alana değil, ticari bir alanı sağlık alanına tadil güzergahında olmuştur.

İmar mevzusunda, birer kamu hizmeti çerçevesinde değerlendirilecek sağlık ve eğitim gibi yapıların, konut veya ticaret binaları gözüyle değerlendirilmesi ise yanlış bir yaklaşım olacaktır. Megakent Belediye Meclisi’nde imar tadilatının, haberde yer aldığı gibi yalnızca bir abonenin negatif reyiyle yapılmış olması da, mevzunun politik değil, tamamen bu rasyonel mazeretlerle değerlendirildiğini ortaya koymaktadır. Bu da alınan kararların politik bir kalitesinin olmadığını ispatlamaktadır. Bu sebeple haberler, veriliş stili itibariyle Belediye Meclisindeki tüm partileri de itham etmiş olmaktadır.

NETİCE
Firmamız yalnızca sağlık sektöründe faaliyet göstermektedir. Sağlık kuruluşları inşa etmek, mevzuat gereği ancak, “özel sağlık alanı” olan yerlerde olasıdır. Bu sebeple, mevzuat ve sağlık kurumu işlevleri gereği yapılan tasarı tadillerinin artta başka bahaneler aramak manayla bağdaşmamaktadır.

Haberle alakalı olarak, yapılan tüm açıklama ve verilen detaylı bilgilere karşın, bir kısım yazılı basın kuruluşlarının, hadiseyi ve mazeretleri yanlış aksettirmek ve kamuoyunu yanlış bilgilendirmek mevzusunda izledikleri ısrarlı davranış hayret vericidir.

Müessesemiz, bu haksız ve reel dışı iddia ve ithamlarla alakalı her türlü yasal yollara müracaat etecektir.

MEDİPOL SAĞLIK GRUBU

Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=47230&cat=220&dt=2007/12/10