Ölü balıkları piyasaya sürdüler

29.10.2023
Ölü balıkları piyasaya sürdüler

Güllük Körfezi’ndeki balık çiftliklerinde bir gecede 400 bin çipura can verdi. Türkiye’nin en büyük balık çiftliklerinin olduğu Bodrum Güllük Körfezi’nde büyük panik yaşandı. Balık vefatları sürüyor, sebebi …

Güllük Körfezi’ndeki balık çiftliklerinde bir gecede 400 bin çipura can verdi.

Türkiye’nin en büyük balık çiftliklerinin olduğu Bodrum Güllük Körfezi’nde büyük panik yaşandı. Balık vefatları sürüyor, sebebi inceleniyor

Vaka büyük huzursuzluk yaratırken, bazı çiftlik sahiplerinin ölü balıkları kıyıya getirip piyasaya sürdüğü görüldü. Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, Tarım Müdürlüğü takımlarının bölgede geniş çaplı tahlil başlattığını belirterek, “Balıkların oksijensiz kalarak can vermiş olması olasılığı üzerinde duruluyor” dedi.

Levrekler yaşıyor
Güllük Körfezi’nde Kıyıkışlacık Köyü sahili, Gazalıkuyu bölgesi ve körfezin ortasındaki Ziraat Adası çevresinde bulunan 15 balık çiftliğindeki çipuralar evvelki geceden itibaren can vermeye başladı. Çok rakamda ölü ya da can vermek üzere olan balık havuzlarda su suratına vurunca vaka ortaya çıktı. Çiftliklerde can veren balıklar teknelerle Kıyıkışlacık sahiline getirilerek kasalara doldurulup piyasaya sürülmeye çalışıldı. Bölgeye giden gazetecilere balıkçılar sert tepki gösterdi. Vefatların devam ettiği belirtildi. Kıyıkışlacık Köyü’nde 16 yıldır kültür balıkçılığı yapan 46 yaşındaki Muhaber Gülen, “Balıkların zehirlenmeden değil, oksijensiz kaldıkları için can verdiğini düşünüyoruz. 25 yıldır körfezdeyim. İlk defa bu büyüklükte ve yoğunlukta balık vefatlarına tesadüfüyorum. Yalnızca çipuraların can vermesi de garip. Levreklerde mesele yok” dedi.

Kaymakam: İnceliyoruz
Balık vefatlarının yoğun olarak Gazalıkuyu bölgesinde olduğunu ve ilk tanımlamalara göre yalnızca bu bölgede takribî 200 bin çipuranın can verdiğini belirten Milas Kaymakamı Bahattin Atçı da şunları söyledi: “Vefatların tespiti için Tarım Şehir ve İlçe Müdürlüğü yetkilileri bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Ziraat adasındaki çiftliklerde de vefatlar olduğu duyumlarını aldık. Sebebi, alınan balık ve körfezin su numuneleri incelemesinden sonra ortaya çıkacak. ”

İst. Üniv. Su Mahsulleri Fakültesi Dekan Dayanakçısı Doç. Dr. Gülşen Altuğ: “Netlikle satılmamalı”
“Levrek balığı çipura balığına oranla daha duyarlı bir balıktır. Şayet vefat sebebi oksijen eksilmesi olsaydı, levreklerin de can vermesi gerekirdi. Bu noktada vefat sebebinin bulunması için tahlil yapılması gerekir. Netice bulunana kadar da balıkların netlikle satılmaması gerekli. Zira vefat sebebi emin olmayan et mahsulü veren hayvanların satılması riskler doğrulabilir.”

Vatan

Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=50710&cat=220&dt=2008/01/10