Alzheimer (Unutkanlık) Hastalığını Tanıyor Musunuz?

26.08.2023
262
Alzheimer (Unutkanlık) Hastalığını Tanıyor Musunuz?

Yaşla gelen ciddi unutkanlık, Alzheimer hastalığının habercisi olabilir. Alzheimer hastalığından şüpheleniyorsanız, zaman geçirmeden bir hekime müracaat etiniz. Unutmayın ki, bunama yaşlılığın natürel bir neticeyi değildir. Kolay Bir …

Yaşla gelen ciddi unutkanlık, Alzheimer hastalığının habercisi olabilir. Alzheimer hastalığından şüpheleniyorsanız, zaman geçirmeden bir hekime müracaat etiniz. Unutmayın ki, bunama yaşlılığın natürel bir neticeyi değildir.

Kolay Bir Unutkanlık mı?
Unutkanlık, yediden yetmişe herkesin yevmiye meseleyi olabilir. Randevularımızı, dostlarımızın adlarını, çantamızı nereye koyduğumuzu, hangi günde olduğumuzu ya da ocağın altını kapamayı zaman zaman unutabiliriz, ama bir vakit sonra andırıveririz. Bu cins kolay unutkanlıklar, çoğu kere kısa süreli ve geçicidir. Yoğun çalışma yaşamı, stres, uykusuzluk ve bitkinlik gibi faktörler, bu cins ufak unutkanlıkları artırabilir.
Yaş ilerledikçe, bedenimiz gibi, aklımız da natürel olarak azıcık daha zayıflayabilir. Ancak bu vaziyet, hiçbirzaman günlük yaşamımızı etkileyecek ebatlara varmaz.

Yoksa Alzheimer Hastalığı mı?
Yaşla beraber ilerleyen ve kolay yevmiye işlerin dahi yerine getirilmesinde meseleler yaratan bir unutkanlık ise, Alzheimer alzaymer okunur hastalığının habercisi olabilir. Cemiyetimizde genellikle “bunama” olarak adlandırılan ve yaşlılıkta natürel kabul edilen bu vaziyet, gerçeğinde tıpkı yüksek tansiyon, şeker hastalığı ya da mide ülseri gibi ciddiye alınması gereken bir hastalık.

Alzheimer Hastalığını Neden Ciddiye Almalısınız?
Tüm dünyada kadın ve erkek, takribî 20 milyon şahsı etkileyen Alzheimer hastalığı, 65 yaşın üzerinde her 20 bireyden birinde, 90 yaşın üzerinde ise her iki bireyden birinde ortaya çıkıyor. Bulaşıcı veya kalıtsal olmamakla beraber, yaşlılarda en sık karşılaşılan 4. hastalık olarak öğreniliyor. Beyindeki bazı asap hücrelerinin yavaş yavaş işlevini kaybetmesi neticeyi muhtelif zekâsal bozukluklarla ortaya çıktığı artık iyi öğrenilen Alzheimer hastalığı, ilerleyici ve geri dönüşsüz bir özelliğe sahip. Evvelleri sinsi başlayan kolay unutkanlıklar, seneler içinde günlük işleri yapmayı yasaklayacak seviyeye erişir; ileri evrelerde ise zekâsal ve vücutsal işlevler iyice bozularak, hastayı tamamen bakıma ve yatağa bağımlı hale düşürür. Alzheimer hastalarının zaman içinde takviyesiz yaşayamaz gidişata gelmesi, ona bakan yakınları ve ailesi için de ciddi bir yük oluşturur. Bu sebeple, hastalığın erken yarıyılda farkedilmesi ve ciddiye alınarak lüzumlu tıbbi dayanağın sağlanması, bu vaziyetle çabada ehemmiyetli bir adım olarak belirtiliyor.

Alzheimer Hastalığını Nasıl Kavrayabilirsiniz?
Alzheimer hastalığının habercisi olabilecek 10 bulguya dikkat etmelisiniz:
1. Günlük yaşamı etkileyecek seviyede unutkanlık özellikle yakın zamana ait vakaları ve insan adlarını andıramama
2. Günlük işleri yerine getirmekte misalin, alışveriş yapma, yemek pişirme ya da bir ev aletini çalıştırma eforluk sürükleme
3. Kelime bulmakta eforluk sürükleme
4. Tarihleri unutma veya bildiği yolları bulamama
5. Karar vermekte misalin, kıyafet tercihi eforluk sürükleme
6. Pratik düşünme hesap yapabilme ya da tasarılama yeteneğinin eksilmesi
7. Sık kullanılan eşyaları yanlış yere koyma misalin, gözlüğünü kundura dolabına koyma
8. Ruh hali veya tavırlarda farklılık misalin, çok ivedi ağlama ya da öfkelenme
9. Karakter farklılıkları misalin, çevresindeki insanlardan işkillenme ve yargılama
10. Mesullükten sakınma

Bu bulgulardan biri veya birkaçını kendinizde ya da bir yakınınızda fark ettiyseniz, zaman geçirmeden bir doktora müracaat etmelisiniz. Bu hastalıkla ilgilenen nörolog asap hastalıkları uzmanı ve psikiyatrlar ruh hastalıkları uzmanı, unutkanlık ve eşi şikayetlerinize kesin bir teşhis koyabilmek için muhtelif testler, laboratuvar muayeneleri ve beyin filmleri isteyebilirler. Zira her unutkanlık Alzheimer hastalığı olmayabilir. Hekiminiz kesin bir teşhise vardıktan sonra, sizi hastalığın gidişi ve almanız gereken temkinler mevzusunda bilgilendirecektir.

Alzheimer Hastalığı Rehabilitasyon Edilebilir mi?
Henüz Alzheimer hastalığını tamamen iyileştiren bir rehabilitasyon bulunmamakla beraber, yeni geliştirilen bazı ilaçlarla hastalığın bulgularını kısmen gidermek ve ilerlemesini emin miktarda yavaşlatmak olası. Ayrıca çoğu hastada eşlik eden bunalım, uyku bozukluğu, saldırganlık ya da asaplılık gibi ruhsal bozuklukların rehabilitasyonu için de bir hayli tesirli ilaç bulunuyor. Hastanızı bu rehabilitasyon imkânlarından olabildiğince erken yarıyılda faydalandırmak ehemmiyetli, zira Alzheimer hastalığı bir yaşam hırsızı olup, hastanızın kalan kıymetli günlerini bir bir çalıp götürür.

Sizi Nelerin Beklediğini Öğreniyor musunuz?
Başlangıçta yalnızca unutkanlığı olan hastanız, bir gün gelecek kendi başına giyinemez, yemeğini yiyemez, yıkanamaz olacak, tuhaf hayalleri görmeye, altına kaçırmaya başlayacak ve belki de sizi dahi tanımayacak. İşte bu surattan Alzheimer hastalığı, sadece ona tutulan şahsı değil, aynı zamanda bakımını üstlenen yakınlarını da ilgilendiren bir sorunolup, gün geçtikçe ağırlaşan sosyal ve ekonomik bir yük getirir. Alzheimer hastasının yakınları, ev içindeki aile kumpasını, iş saatlerini ya da arkadaşlarıyla ilişkilerini değiştirmek zorunda kalabilir. Daha da ehemmiyetlisi, vücutsal bitkinliğin yanısıra, ciddi ruhsal meseleler yaşayabilir. Sevdiğiniz bireyin Alzheimer hastası olduğunu bildiğinizde, hastalığı daha iyi tanıyarak onunla beraber yaşamaya hazırlıklı olmalısınız.

Alzheimer Bilgi Hattı:
0 800 211 80 24 Fiyatsız telefon hattı
Ülkemizde Alzheimer hastalığını cemiyete daha iyi tanıtmak ve hasta yakınlarını bakım mevzusunda eğitmek emeliyle kurulmuş olan Alzheimer Derneği’nin fiyatsız bilgi hattını arayarak, daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.