Sağlık, Sağlıklı Yaşam, Cinsel Sağlık

Site 1. rengi

Site 2. rengi

Topbar rengi

Menü ikon

Menü hover

Menü arama

Footer rengi

Tasarım

“Doğru yaşam” üzerine birkaç söz

09.04.2021
71
“Doğru yaşam” üzerine birkaç söz

Çok hızlı yaşıyoruz. Asyalı kültürünü bilmiyorsunuz ve ken­dinizi, beslenmenizi aşırı derecede değiştirmeye yetenekli his­setmiyorsunuz ya da nereden hareket edeceğinizi bilmiyorsu­nuz, örneğin hiçbir şey olmayan bir …

Çok hızlı yaşıyoruz. Asyalı kültürünü bilmiyorsunuz ve ken­dinizi, beslenmenizi aşırı derecede değiştirmeye yetenekli his­setmiyorsunuz ya da nereden hareket edeceğinizi bilmiyorsu­nuz, örneğin hiçbir şey olmayan bir restoranda; ne var ki Okina-wa ile ilgili hiçbir şey yok çünkü bu bir İtalyan firması. Aynı so­runlarla karşı karşıya kalırsınız ve günleriniz bunlarla uğraşamayacak kadar da doludur.

Bu nedenle “Okinavva tarzı” olarak tanımlanan “doğru bir ya­şamın” her şeyi değiştirdiğine tanık oluyoruz. Sizin için, nere­deyse hiçbir şey değişmiyor vücudunuz için her şey değişiyor.

Onyedi tuzak ve çözümleri
Aşağıdaki 17 sorun arasından bir gün biriyle, bir gün diğeriy­le mutlaka karşılaşacaksınız, ama onları çözmek için sorunları belirlemek gerekir.

1. sorun: Yemekten önce atıştırmak
Çözüm: Bu en fazla karşılaştığımız sorunlardan biridir. Bir bardak su veya bir kokteyl seçin isteğinize göre; meyve suyu+su ya da bir bardağa biraz limon sıkıp üzerini su ile doldurun (ona su denir limonata denmez). Bardaktaki limonun üstüne bolca su koyun hepsi bu, bu sizin için! Çok iyi bir açlık gidericidir, duru­munuz ağırlaşmadan ciddi oranda sabretmenizi sağlar.

2. sorun: “Konsepfsiz bir restoran
Gürültülü bir barda ve ya Okinawa karşıtı olarak söylenen bir İtalyan restoranındasınız.
Çözüm: Havayı yumuşatın; Okinavva ilkelerine kesinlikle her yerde uyan önemli biri olduğunuzu hatırlayın.
Okinawa Piramidi’ni hatırlayın, etten çok balık tercih eden, kızartmalardan ya da pürelerden, çok yeşil sebzeleri seçen, bü­yüklerden çok küçük olanları tercih eden piramidi. Bu durum­da özel bir sos isteyin. Çiğ yenen sebzelerin içinde yüzdüğü ne olduğu belirsiz bir sos mu, hayır teşekkürler; bu salataya küçük bir kaşık baharat katın, sindirimsizlige yol açacak kadar büyük olmasın. Balık için kızarmış, ama tereyağı olmayan bir tür seçin. Et ızgara da olabilir, ama kararmamış olmasına dikkat edin. Eğer menü vejetaryen bir yemek sunuyorsa (çok ünlü et restoranla­rında da olabilir) düşünmeden onu seçin. Tatlı olarak, taze mey­ve salatası, yoksa hiçbir şey almayın. Aynı zamanda yemekten sonra kahve yerine çay tercih edin, tabii böyle bir şansınız var­sa bu iyi bir davranış olur.

3. sorun: Sindirilemeyen çiğ sebzeler
Çözüm: Kimse yemek olarak sizi zorlayamaz. Parçalarla bir­likte (et, balık, küp şeklinde sebzeler) kanştırmaktansa çorba alın. Fazladan püre eklemeyin.

4. sorun: Öğle yemeği ya da iş,
Yemek imkânsız “iyi” (uygunsuz bir kantin ya da mayonezli sandviç tek mümkün olan şeyse…)
Çözüm: Yemeğinizi önceki günden hazırlayın ya da sabah. Çok hızlı yapın, ama iyi yapın.

5. sorun: Büyük tabaklar
Çözüm: Küçükleri gerekli. Diğerlerini küçültmeniz gerekir; kaşığı, çatalı, buzdolabını… Sadece çay içilen fincanlar büyük ol­malı.

6. sorun: Açık büfe
Güç, dayanmak imkânsız gibi görünüyor.
Çözüm: Kesinlikle kaçınmak gerekir ve bu mümkündür.oto-matikman küçük parçalara programlanırsınız. Birçok şeyden ta­dın, ama hepsinden bir lokma.

7. sorun: Restorandaki büyük parçalar
Çözüm: Otomatik olarak “küçük” bir halini isteyin ya da ye­mek yerine geçenleri seçin… Örneğin bir salata ya da bir balık çorbası seçin. Bazı yerlerde bir “doggy bag” sunarlar (köpek çantası) görmek isteyin: Bu tür yerlerde bu çok doğaldır, işte si­ze yarınki öğle yemeği.

8. sorun: XXL görünümlü XL menü
Çözüm: Tam tersini seçin, çocuk menusunu. Eğer mümkün­se bir tabak alın… İki yerine (iki tabağa karşı çıkın). İlk olarak ye­mekle ilgilenin, bu çok sık olmamalı, asla tatlıyı sorun haline ge­tirmeyin. Bir ya da iki! Peynir ya da tatlı planlarınızı unutun.

9. sorun: Stres
İçinizi kemiren bir etki altındaysanız fark etmeden iştah, ka­lori ve şeker tüketimi artar.
Çözüm: Besinleri düzenleyememek zorunlu bir stres proble­midir. Bu hiçbir şeyi çözmez, fazla kiloları katlayan bu sorun ha­line gelmemelidir. Yemek boyunca düzenli olarak soluk alıp ve­rin (her lokmada yapılmalı). Yemek dışında, ne zaman yemek arzusu duyarsanız bir küçük fincan yasemin çayı için.

10. sorun: Zaman yok
Çözüm: Zaman eksikliği ne demektir? Zamanın çoğu (ve hâ­lâ sık sık organizasyonlarda yeniden görünen basit bir sorun­dur) düzenlenmediği için ne kadar olursa o kadar yaşanır.

11. sorun: Kokteyller
Garsonlar etrafınızda bir pervane gibi döner ve düzinelerce küçük kanepelerin, hamur işlerinin her çeşidinden her rengin­den size sunarlar. Bu görüntüden etkilenirsiniz karşı koymak çok güçtür.
Çözüm: Kaçının! Ya onurun teki olacaksınız ya da kendine stratejiyle hâkim olan bir tarza sahip olacaksınız. Mesela önce­den karar verin; on tane küçük kanapeden fazlasını yemeyecek­siniz. On birincisinde bu küçük şeyin size 300 avroya mal oldu­ğunu hayal edin.

12. sorun: Parmaklarla yemek
Her defasında, eğer masaya yerleştirilmiş olan çatak bıçak ta­kımıyla uygar bir biçimde yemezseniz daha çok yersiniz.
Çözüm: Asla parmaklarınızla yememeye karar verin. Böyle­ce sepetteki ekmekleri de almayı bırakacaksınız.

13. sorun: Afişlerdeki besin stokları
Daha çok alırsınız “önceden” ve daha çok yersiniz (ve aynı zamanda çok da hızlı tüketirsiniz).
Çözüm: Bir haftalık ihtiyacınızı alın, sadece gerekli olanları, hepsi bu.

14. sorun: Ziyafetler
Çözüm: Kesinlikle kaçının. Burada yiyeceğiniz besinleri 4-5 defada yersiniz. Aynı kaloriyi alırsınız, aynı besinleri, ama vücu­dunuz için bu aynı şey değildir.

15. sorun: Atıştırmalar
Elleriniz otomatikman aç olmasanız da buna eğilimlidir.
Çözüm: Yemek dışında bütün besinleri ortadan kaldırın. Üzerlerini küf kaplamış olarak düşünün; kusursuz mutfak, büro çek­mecesi gibi şekerlerle dolu ya da bisküvilerle dolu olmamalıdır.

16. sorun: Çok yemek
Bu genellikle yemekleri çift porsiyon götürmekle ortaya çı­kar (örneğin ekmek çeşitleri, ama aynı zamanda pirinç de).
Çözüm: Ekmekler için bir önlem almak gerekir (muhtemelen yıllardır düzinelerce ekmeği silip süpürdügünüzü keşfettiniz) etiketlerini dikkatlice okumak gerekir. Örneğin, pirinç için 1 bar­dak = 4 kişi ve yeşil sebze katılmalı. 1 kişi içini bardak değil.

17. sorun: Cazibeli ürünlerden kaçmak
Paketler halinde satılan promosyonlu ürünler (3 ödeyip 5 aldı­ğımız türler) yalnız bir ya da iki tane alacakken bir sürü alıveririz.
Çözüm: 1 lira kâr yapmak için fazla kilo alma riskini göze al­mak çok ilginçtir. Bu altın değerinde şeyler kaybettirir. Kötü bir hesap.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.