Fobik anksiyete bozuklukları

13.09.2023
258
Fobik anksiyete bozuklukları

Genel olarak insanların minik tefek saplantıları veya ehemmiyetsiz fobileri vardır. Ancak bu fobi ve saplantılar yaşamı etkilemeye başladıysa, psikolojik bir mesele yaşanıyor demektir. Bu cins …

Genel olarak insanların minik tefek saplantıları veya ehemmiyetsiz fobileri vardır. Ancak bu fobi ve saplantılar yaşamı etkilemeye başladıysa, psikolojik bir mesele yaşanıyor demektir. Bu cins tavır bozuklukları, ‘Anksiyete Bozuklukları’nın görülen şekilleri olabilir. Açıklanması güç fobiler, kesintisiz elleri yıkamak gibi muhtelif saplantılar ve zorlanmalar, stres bozuklukları bunlar arasında gösterilebilir.

Uzmanlar, ‘çağımızın hastalığı’ diye nitelendirdikleri fobik anksiyete bozukluklarını, ‘Agorafobi, sosyal korku ve özgül korku’ olarak üçe ayırıyor.
Agorafobi’yi, ‘Caddeye çıkma, sokak geçme fobisi ve konutta yalnız kalamama’ olarak açıklayan uzmanlar, Sosyal Korku’nin, ‘Kalabalık önünde konuşmaktan ve topluluk içine girmekten korkma, cemiyete karışmanın fobi nedeniyle kısıtlanması’, Özgül Korku’nin ise ‘Hayvan köpek, kedi, fare, örümcek, yılan, tırtıl, böcek vb. fobileri, karanlık, uçak, bir nesneye, bir gidişata has fobiler’ olduğunu bildiriyor.

Uzmanlar, Obsessif-Compulsif bozukluk kapsamına giren rahatsızlıkları ise, ‘Saplantılı-zorlanmalı’, ‘Somatoform vücutsal şekilde’ ve Travma sonrası stres’ bozuklukları olarak sıralıyor.

Saplantılı-zorlanmalı bozukluk: Uzmanların belirttiğine göre, bu bozukluğun özelliği, bireyin afaki olduğunu bildiği halde yapmaktan kendini alamadığı hareketler hakikatleştirmesidir. Arınılmadığını düşünerek ellerini ve tabakları yıkayıp durma, mikropludur diye kapı tutamaklarını ellememe, buna eş muhtelif saplantılar ve zorlanmalar…
Somatoform vücutsal şekilde bozukluklar: Muhtelif hastalık fobileri, çarpıntılar, terleme, kasvet dinleme, tansiyon yükselmesi, kriz fobisi, baş sızıları, muhtelif uzuvlarda sızılar, uyku bozuklukları, farklı vücutsal yakınmalar, anlaşmalar, ateş basmaları, boğuluyor gibi olma, soluk aldığı halde yeterli havanın gelmediği duygusu vb.
Travma sonrası stres bozukluğu: Travmatik yaralayıcı veya ölümcül bir vaka Misalin 17 Ağustos Marmara Zelzeleyi yaşadıktan veya böyle bir tehditle karşılaştıktan ya da böyle bir hadiseye tanık olduktan sonra ortaya çıkan ‘külfetli endişe’ gidişatı. Bu bozuklukta, yaşananların yineleneceğine dair tedirginlik, uyku bozuklukları, vakalara karşı alaka eksilmesi, duygusal küntleşme ama fazla gerginlik ve asaplılık, kabuslar görülür ve bireyin yaşamı bu vaziyetten etkilenir.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.