Hastalık Hastası Olmayın

01.09.2023
253
Hastalık Hastası Olmayın

Hipokondriazis Hastalık hastalığı, hekimlerce ferdin bedeninde sezdiği kalite ve niceliksel değişiklikleri yanlış açıklayıp, bunlara makûs bir anlam vererek, ağır bir hastalığı olduğu ya da olacağı …

Hipokondriazis Hastalık hastalığı, hekimlerce ferdin bedeninde sezdiği kalite ve niceliksel değişiklikleri yanlış açıklayıp, bunlara makûs bir anlam vererek, ağır bir hastalığı olduğu ya da olacağı düşünce ve fobisini yaşaması olarak belirlenirken, reelinde bireylerde görülen bir ruh hastalığı olarak belirtiliyor.

İHA muhabirinin internetten derlediği bilgilere göre, tıp dilinde Hipokondriazis millet arasında ‘hastalık hastalığı’ olarak öğrenilen rahatsızlık hekimlerce bir çeşit ruh hastalığı olarak görülürken, tetkik edilmelerine karşın hastaların tatmin olmadıkları ve aynı düşüncelerinin devam ettiği öğreniliyor. Hekimler bu rahatsızlığın şahısta yüksek gerilime yol açarken, mesleksel alanda kendi işlev seviyelerinde bozulmalara neden olduğunu da belirtiyorlar. Uzmanlar bu rahatsızlığın en fazla 20-30 yaşları arasında gençlerde görüldüğüne işaret ederken, hastaların özel bir muamele ve rehabilitasyon temennisi içinde oldukları belirtiyorlar.

Rahatsızlığın tesiriyle bireylerin işlerine müteveccih alakalarının eksildiğini vurgulayan uzmanlar, hastaların sağlık kurumuna yatış, check-up, tomografi, MR tahlilleri yaptırarak hastalığı daha da pekiştirdiklerini belirtiyorlar. Uzmanlar rahatsızlığın altında uyuyan nedenlerin şahısta varolan etrafa müteveccih saldırgan ve hiddet yüklü güdülerin bastırma ve yer değiştirme biçimindeki korunma mekanizmaları ile fiziksel yakınma olduğu vurgulanıyor. Buna karşılık hekimler şahsın sosyo-ekonomik gidişatın iyi olması, endişe ya da depresif bozukluklar gibi rehabilitasyon edilebilir öteki rahatsızlıkların bulunması, birliktesi bir şahsiyet bozukluğu ve bedensel bir rahatsızlığın olmaması hastalığın rehabilitasyonunu basitleştirirken, uzmanlar hastalığa uygun ilaçların kullanımı ve fertsel ya da grup halinde uygulanabilen psikoterapi ile hastalığın rehabilitasyon edilebildiğini belirtiyorlar.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.