Kekik (Thymus Serpyllum)

15.07.2023
380
Kekik (Thymus Serpyllum)

Çimenlik tarla kıyılarında, orman kıyılarında ve meralardaki karınca yuvalarının üstünde yetişir.Güneş ve sıcak istediği için,toprak sıcaklığının fazla olduğu kayalık ve dağlık yerlerde çoğalır.Güneşli öğle sıcağında …

Çimenlik tarla kıyılarında, orman kıyılarında ve meralardaki karınca yuvalarının üstünde yetişir.Güneş ve sıcak istediği için,toprak sıcaklığının fazla olduğu kayalık ve dağlık yerlerde çoğalır.Güneşli öğle sıcağında menekşe renkli çiçeklerden hoş koku dağıldığından,Haziran-Ağustos arası toplanır. Şifası yapraklarındadır. Bunlar saplarına bir araya gelir, gölgede kurutulup ayrılınır.

*Kekik kapsadığı timol sayesinde antiseptik, kuvvetlendirici ve uyarıcı tesiri vardır.Timol yada kekik kafuru virüs ve bakterileri uzaklaştırır.Kekik suyuyla yapılan banyolar bedeni dinlendirir.

*Kekiğin çiçekli sapı idrar söktürücüdür.Bedendeki yağları eritir.Bu özelliğinden dolayı bedendeki suyu atar.Hem kilo vermeye, hem de bedendeki kan sirkülasyonunu süratlendirdiğinden dolayı kalbe verimlidir. Spazm gidericidir. Böbrek taşlarının düşürülmesine destek eder. Adet kumpassızlığı ve damar sertliğinde 30gr kekik, 1 litre suda haşlanır, her yemekten sonra birer kahve fincanı içilir.

*Kan şekerini düşürür.Kekik-Tarçın.-1 su kadehi suya yarım kahve kaşığı kekik,yarım kahve kaşığı tarçın konur kaynatılır,süzülür. Sabahları aç karnına içilir.

*Salgı bezlerini uyarıp kumpaslı çalışmasını sağlar. Her türlü karın sızısını ve gazı gidericidir. İştah açıcı,hazmı basitleştirici,mide bulantısını teskin edici olarak kullanılır.Bağırsak asalaklarına karşı etkidir.Kaynatılarak suyu balla içilir.

*Düşükleri basitleştirir.

*Baş sızılarına iyi kazanç.Geçici olarak tansiyonu düşürür.

*Belleği güçlendirir,kalp sancısına iyi kazanç. Ödü buruna damlatılırsa da zihni sadeleştirir, belleği yeniler. Ciğeri epilepsi hastalığına karşı iyi kazanç.

*Asapsal surat sızılarında kullanılır.Kekikotu,papatya ve civan kakülü ,güneşli havada bir araya gelip bir kuru nebat yastığı hazırlanıp uygulanır.Diğer taraftan da aynı nebatların karışımından hazırlanmış çay içilir. Şayet krampta varsa kurutulmuş Kurtpençesi yastığı da uygulanır.Başlangıçta İsveç şurubu kompresi hafif bir rahatlık sağlayabilir.

*Soğuk algınlığında kekik otu pekmezi yemeklerden evvel kullanılır.Balgam söktürücüdür.Öksürük,Astım krizini yatıştırmaya, bronşit ve uykusuzluğa iyi kazanç:Kekik otu ve asaplı ot karışımından hazırlanan çay,limon ve nöbet şekeri ile karıştırılarak kullanılmalı.Bu çay günde 4-5 defa hazırlanır saatte bir yudum alınarak gün boyuna dağılmalı.Özellikle çocuklarda 5′ er gram kekik,sirke ve azıcık tuz ile içilir.

*Öksürüğe,bal ile macun yapılıp yenir.Soğuktan kaynaklanan Kesme şekerin üzerine günde 3 kere kekik yağı damlatılıp yenir.

*Ağız antiseptiğidir.Diş sızısını giderir.Kimyon ve sirke ile kaynatılıp gargara yapılır. Çocuklarda anemiyi önler. İshallere ve zehirlenmelere verimlidir.

*Kötürümlükte,asap hastalıklarında,romatizma ve burkulmalarda kullanılır.Kekik otu banyoları yapılır.İçten, günde 2 fincan kekik otu çayı içilir.Dıştan nebat yastığı uyumadan evvel ısıtılarak uygulanır. Yastık, mide ve dölyatağı hastalıklarına da iyi kazanç.

*Karahumma hastalığında 20 dakikalık kekik otu banyosu yaptırılır.

*Yara yanık ve çıbanları iyileştirir. Ezik, burkulma, şişlik, morartı ve gut hastalığı, felç rehabilitasyonunda, romatizmada kullanılır. Tırnak düşerken oluşan yaraya antiseptik olarak kekik yağı sürülür. Kekik yağıyla yapılan masaj kan dolaşımını çoğaldırır, romatizmaya da iyi kazanç. Kekik yağı mide, baş, ve diş sızılarına iyi gelmekle beraber ur yapıcı madde olduğu ve karaciğer üzerinde hasarlı tesirleri olduğundan dikkatli kullanılmalıdır.

*Egzama ve uyuzda kaynatılarak banyoda sürülür.

*Epilepsi krizlerine karşıda önerilir.Günde 2 fincan çay,sene süresince,10 günlük aralarla 2 veya 3 haftalık kürler dahilinde içilir.

*Afrodizyaktır.

*Alkol bağımlılığında; bir avuç dolusu nebat,1 litre kaynar suda haşlanır,üstü kapanır ve demlenmesi için 2 dakika beklenir.Çay termosa doldurulur ve içki şahsa her 15 dakikada bir yemek kaşığı içilir.Bunu mide bulanması ,kusma,dışkı- idrar çıkarma,terleme, yeme-içme için dinlenen iştah izler.Bu uygulama gerektiğinde yenilenmelidir.

*Saç bakımı için;kafa tenindeki mikropları öldürür. Kan dolaşımını süratlendirir. Dökülen saçların yerine yenisini çıkarır, saçın fazla yağını alır. 6 kadeh kaynatılmış suya 1 avuç kekik konur, üstü kapalı olarak 5 dk. kısık ateşte kaynatılır, demlenir ve tülbentten süzülür. Pak saç bu tonikle ovulur. 125gr kekik, 1litre suda haşlanarak saç banyolarında kullanılırsa, kırılan, dökülen saçları canlandırır, güzel bir parlaklık verir.

*Kekikten natürel boyamacılıkta da faydalanılır. Yapraklarından muhtelif mordanlarla bej, gri ve haki renk elde edilir. Yün ve pamuk ipliklerinin boyanmasında kullanılır.

*Şap hastalığına karşı, hayvanın ağzı kaynatılmış kekik suyu ile yıkanır. Hayvanların dişeti irininde bir ölçü kekik, şarapla karıştırılarak sürülür.

*UYARI:Hamileler ve guatr olanlar kullanmamalıdır. Guatrı olanda,deneyim edilmiştir; halsizlik, mide bulantısı, baş dönmesi,kalp çarpıntısı olmuştur. Fazla içilirse günde 2-3 fincandan fazla tansiyonu düşürür. Yağında ur yapıcı madde olduğu için dikkatli kullanılmalıdır.

KULLANIM ŞEKİLLERİ
Çay hazırlamak:Bir çay kaşığı dolusu nebat, bir fincan kaynar suda haşlanır ve demlenmesi için kısaca bekletilir. Yada 1 kahve kaşığı kekik, 1 su kadehi kaynar suda 10 dakika bekletilir. Günde 2 su kadehi içilir.
Banyo katkısı:Bir bütün banyo için 200gr.genel ufala. bütün banyoya bak

Kekikotu tentürü: Öğle güneşinde bir araya gelmiş çiçekli saplar gevşekçe bir şişeye doldurulur ve üstüne konyak, nebatların iki parmak üstüne çıkana kadar ilave edilir. Güneşte veya sıcak bir yerde 14 gün bekletilir.
Kekikotu yağı:Aynı tentür operasyonu gibidir, fakat konyak yerine zeytinyağı kullanılır.

Nebat yastığı:Öğle güneşinde bir araya gelip kurutulmuş nebatlar bir yastığa doldurulur ve dikilir.

Kekikotu pekmezi: Öğle güneşinde bir araya gelmiş çiçekler ve saplar bir sırça turşu kabına doldurulurken ıslak ellerle ıslatılırlar. Bir gizeme nebat, bir gizeme çiğ şeker olmak üzere kap bastıra bastıra doldurulur ve üç hafta güneşli bir yerde bekletilir. Süzme sırasında, şekerlenmiş çiçekler ve saplar, azıcık su ile yıkanmalı ve bu su pekmeze ilave edilmelidir. Elde edilen akışkan ağır ateşte, kaynatmadan ısıtılarak, içindeki suyun buğulaşması sağlanır. Pekmez ne ince, ne de kalın olmalıdır. Bu sebeple, azıcık soğutarak sınamak gerekir.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.