Romatizmayı ciddiye alın

15.09.2023
261
Romatizmayı ciddiye alın

Romatizma nedir, tek bir bir hastalık mıdır yoksa bir kaç hastalıktan doğan rahatsızlık mıdır, bayanlarda daha sık mı görülür, genetik midir, adale dışında hangi uzuvlara …

Romatizma nedir, tek bir bir hastalık mıdır yoksa bir kaç hastalıktan doğan rahatsızlık mıdır, bayanlarda daha sık mı görülür, genetik midir, adale dışında hangi uzuvlara hasar verir, rehabilitasyon edilebilir mi?

Romatizma nedir?
Bedenimizin hareket etmesini sağlayan adaleler, kemikler, eklemler ve bu yapıları birleştiren bağlarda ön tasarıda ağrı ve hareket kısıtlılığına bazen de şişlik ve biçim bozukluğuna neden olan hastalıklara genel olarak romatizma ismi verilmektedir.

Romatizma bir rahatsızlık mıdır?
Romatizma tek bir hastalık değildir. 200′e yakın hastalık bu sınıfa girer. Eklem romatizmaları osteoartrit, romatoid artrit, yumuşak doku romatizmaları fibromiyalji, boyun ağrısı, bel ağrısı ve kemik erimesi osteoporoz bunlar arasında en sık görülenleridir.

Bayanlarda daha sık mı görülür?
Romatizmal hastalıklar genel olarak bayanlarda daha sık görülmekte ve yaş ilerledikçe sıklığı çoğalmaktadır. Bununla beraber erkeklerde daha sık görülen gut, ankilozan spondilit ya da ön tasarıda gençlerde görülen misal: sistemik lupus eritematozus hastalıklar da vardır. Romatizmal hastalıklar çocukluk çağında da görülebilir.

Genetik midir?
Romatizmal hastalıkların ehemmiyetli bir kısmının kesin sebebi öğrenilmemektedir. Çoğunlukla bulaşıcı-mikrobik değildir. Kalıtsal özellikler genetik yatkınlık kimilerinde ehemmiyet taşır. Eklemlerdeki yükü artıran kiloluluk ya da damar yapısını bozan sigara kullanımı gibi dış etmenlerin yasaklanması romatizmalı hastalar için de verimlidir.

Adale sistemi dışında uzuvlara hasar verir mi?
Bazı cerahatli romatizmal hastalıklar adale-iskelet sistemi dışında teni kızarıklık, döküntü, iç uzuvları akciğer, böbrek, beyin vb. etkileyebilir.

Rehabilitasyon edilebilir mi?
Tam sağlık meselelerinde olduğu gibi romatizmal hastalıklarda da en uygun rehabilitasyonun yapılabilmesi için ilk safhada hastalığa doğru teşhisin konulması zorunludur. Romatizmal hastalıklara özellikle erken yarıyılda teşhis konulması efor olabilir ve hastanın bir müddet mevzunun uzmanı tarafından muayene edilmesi ve izlenmesi gerekebilir. Romatizmal hastalıkların bulguları zaman içinde farklılık gösterebilir.

Her hasta için tek rehabilitasyon usulü vardır?
Romatizmal hastalığı olan her hasta için şahsi bir rehabilitasyon tasarıyı yapılması gerekir. Başka bir hasta için verimli olan ilaçlar ya da rehabilitasyon teşebbüsleri sizin için uygun olmayabilir. Hekiminiz tarafından önerilmeyen rehabilitasyonları uygulamanız sizin için verimsiz ve riskli olabilir, uygun rehabilitasyonun yapılması gecikebilir.

Ne kadar zamanda rehabilitasyon edilebilir?
Romatizmal hastalıkların bir kısmında hastalık çok uzun müddet devam edebilir. Bu hastalıklara müzmin kronik hastalıklar denir. Bu gidişatta tedavininin de uzun süreceğini ve verilen ilaçların hekim hakimiyetinde aralıksız alınması gerektiğini unutmayınız. Yapılan rehabilitasyonlar hastalığı tamamen yok etmese bile günlük hayatınızın ağrısız ve rahat olmasını sağlamayı hedeflemektedir.

Romatizma ilaçları öneri ile alınabilir mi?
Romatizmalı hastaların hastalıkları ve kullandıkları ilaçlar mevzusunda bilgi edinmeleri hayatlarını pozitif doğrultuda tesirler. Kullanılacak ilaçların muhtemel yan tesirlerinin öğrenilmesi verimlidir.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.