800 Hektar Alanda Lavanta Seferberliği

29.04.2021
800 Hektar Alanda Lavanta Seferberliği

Afyonkarahisar’da lavanta seferberliği AFYONKARAHİSAR’ın Dazkırı İlçesi’nde iki sene evvel başlanan ve 800 dekar alanda yapımı yapılan lavantanın şehir geneline dağılması için proje hazırlandı. Muhteşem bir kokuya sahip olan lavanta Afyon ’u muhteşem kokutacak ve yeni kazanç kaynağı sağlayacak.

Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, “Lavanta dendiği zaman akla çok nazlı, yetiştirilmesi zahmetli bir nebat cinsi geliyor. Ancak çok rahat yetiştirilebilecek, iyi kazanç getirici bir nebat olduğunu bildik” dedi. Yiyecek, kozmetik, ilaç, paklik ürünleri sektöründe ve bir hayli alanda kullanılan lavantanın Afyonkarahisar genelinde yetiştirilmesi için Dazkırı Kaymakamlığı tarafından hazırlanan ‘Lavanta Yetiştiriciliği’ projesinin tanıtım buluşması Afyon Kocatepe Üniversitesi Şükrü Küçükkurt Konferans Salonu’nda yapıldı. Vali Hakan Yusuf Güner’in başkanlığındaki buluşmaya Vali destekçisi Ali Osman İşsen, Belediye Başkanı Destekçisi Sabri Demirkapu, AKÜMÜLATÖR Rektör Destekçisi Prof. Dr. Mehmet Karakaş, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri katıldı. Tıbbi ve ıtri nebatların ehemmiyetine değinen Vali Güner, “Bir şehrin ihracatı demek, o şehrin istihdamının büyümesi demektir. Bu doğrultusuyla şehrimizde Tıbbi ve Itri Nebatlar Merkezi heyetti. Bu merkezin emeli Afyonkarahisar’da üretilen nebatlardan elde edilen ihracat kalemlerini artırmak.

Şu anda şehrimizde bir haylinizin belki fikir sahibi olmadığı ama çok büyük bir hoşluğa sahip tıbbi ve ıtri nebatlar var. Her çeşit nebatın yağı esans haline getirilip ihracata ya da iç piyasaya sürülebiliyor” dedi.

Afyonkarahisar’ın lavanta yapımı mevzusunda Türkiye’ye ve Dünya’ya misal olabilecek abuhavaya ve araziye sahip olduğunu belirten Vali Güner, “Çiftçilerimize yeni bir kazanç kalemi oluşturabilecek lavanta yetiştiriciliği pbitkiansiyeli mevcut. Lavanta dendiği zaman akla çok nazlı, yetiştirilmesi zahmetli bir nebat cinsi geliyor. Ancak çok rahat yetiştirilebilecek, iyi kazanç getirici bir nebat olduğunu bildik. Lavanta evvel yetiştirmeye dayalı, sonrada yağını elde edip ihracata dayalı bir ürün. Bu istikameti ile lavanta yapımında dünyada laf sahibi Fransa’ya rakip olacak seçenek bir pbitkiansiyelin Afyonkarahisar’da oluşturulabileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Aromaterapi, fitbitkierapi alanlarında kullanılan lavanta öğrenilen bir hayli şifai özelliğe sahip. Lavantanın ehemmiyetinin giderek çoğalacağını belirten yetkililer araştırmaların da çoğalmasıyla daha da popüler olacağına inanıyor.

Projenin ilk olarak uygulandığı Dazkırı İlçesi’nde 2 yıldır çalışmaların sürdüğünü belirten Dazkırı Kaymakamı Beşir Nursaçan, Afyonkarahisar’ın lavanta yapımında Türkiye’de 2’nci sıraya geldiğini aktardı. Lavanta yetiştiriciliği mevzusunda Isparta’nın Keçiborlu İlçesi’ne bağlı Kuyucak Köy’ünden sonda Dazkırı’da yapıma başlanıldığını anımsatan Kaymakam Nursaçan, 800 dekarlık bir alanda yapım yapıldığını ve hasat operasyonlarının başladığını dile getirdi. AKÜMÜLATÖR Tıbbi ve Itri Nebatlar Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Erol, tıbbi ve aromatik nebatların tarihi ehemmiyeti, yapımı ve ticareti mevzusunda, TÜBİTAK Yetkilisi Başuzman Dr. Elif Ece İlter ise TÜBİTAK’ın yapıma verdiği yardımlar mevzusunda bilgiler verdi. Buluşmanın sonunda katılımcılara lavanta balı ikram edildi.